Кварцовото скално образувание Халката е типичен представител на интересните и красиви

...
Кварцовото скално образувание Халката е типичен представител на интересните и красиви
Коментари Харесай

Много влюбени, които по ред причини не могат да са заедно, ходят на това място

Кварцовото скално образувание " Халката "  е характерен представител на забавните и красиви скални форми в естествен парк  " Сините камъни ". Резултат е от рушителното деяние на атмосферните фактори - слънцето, вятърът, водата. 

Халката е един от знаците на Сливен, привличащ с неповторимостта на дъгообразния венец над светлеещия се отвор, с предания за магическата й мощ, влияеща върху най-съкровеното нещо - Любовта.

Височината на Халката е повече от 8 метра. Човек може умерено да мине през отвора й с височна 2 метра.

Старо поверие носи, че в праисторически времена това място било скътан кей на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била избавление и вяра, че няма да потънат. На Халката приписват магическа мощ да подарява здраве и живот.

Легенда споделя, че забранената любов на госпожица и момък станала допустима, когато двамата се хванали за ръце и по едно и също време минали през отора на пръстена.

Фолкорът предизвестява и за друго рисково вярване - в случай че самичък човек премине през пръстена от север на юг и не се върне назад, магия ще промени пола или облика му.

До скалното образувание " Халката " се стига относително елементарно - за околко половин час пешком от долната спирка на лифта, плавно нанагорнище през рехавата гора край потока. След към 20мин. пътеката прави завой надясно, пресича реката и се изкачва към Халката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР